Veerkracht ontleed: Uus Knops in gesprek met Lisanne van Sadelhoff en Suzanne Grotenhuis

Zet op jouw lijst
Op jouw lijst
Klik op dit icoon om deze activiteit op je lijst te zetten.
Datum
tot
Prijs
€ 7

Wat maakt dat de mens op kan staan na verlies? Kan iedereen evenveel tegenslag aan? En, de grote hamvraag van het leven: hoe maken we onszelf veerkrachtiger?

Die vragen had journalist Lisanne van Sadelhoff ook toen haar moeder stierf en haar vriend wegging. Regelmatig – of zeg maar: heel vaak – dacht ze: ik kan dit niet. Ze praatte met zoveel mogelijk mensen. Sommigen (wetenschappers, psychiaters) hebben ervoor geleerd, anderen hebben ervoor geleden. De antwoorden liggen, zo leerde ze, niet bij één alwetend orakel. Maar gewoon, bij de mensen die hier op deze aardbol rondlopen.

Dat ontdekte ook theatermaker en -actrice Suzanne Grotenhuis. Na de geboorte van haar zoon wandelde ze kilometers lang, omdat hij niet kon slapen. Grotenhuis beschrijft deze maanden als een van de eenzaamste periodes die ze al heeft meegemaakt. Maar volgens de psycholoog, pediater, vrienden en familie valt dat allemaal reuze mee. Want alles komt altijd goed, je moet gewoon even doorzetten, goed voor jezelf zorgen en loslaten. Suzanne is het daar niet mee eens. Ze pleit er net voor om minder aan zelfzorg te doen, en meer rondom ons te kijken.

Psychiater en Uus Knops, zelf auteur van het boek Hoe zware dagen dragen, ontleedt samen met Lisanne en Suzanne het concept 'veerkracht' en wat zelfzorg vermag in onze samenleving.