Nacht van de Razernij - i.s.m. Theater aan Zee

Interview, Voorlezen, Workshop
Zet op jouw lijst
Op jouw lijst
Klik op dit icoon om deze activiteit op je lijst te zetten.
Datum
tot
Prijs
€ 25

Festival in het Festival: Nacht van de Razernij, over woede als scheppende kracht.

FAAR en Theater aan Zee slaan de handen in elkaar voor een bijzondere nacht over woede. Boosheid heeft vaak een negatieve connotatie: we zijn bang van boosheid. Hierdoor hebben we eigenlijk ook nooit echt geleerd deze levensnoodzakelijke emotie te uiten.

Maar wat is boosheid precies? Waar situeert deze emotie zich in het lichaam? Hoe kunnen we kwaadheid uiten op een positieve manier? Tijdens de Nacht van de Razernij gaan we aan de slag met de constructieve kracht van razernij: ‘rage against the dying of the light’, zoals de dichter Dylan Thomas wist. Verwacht je aan literaire gesprekken en voordrachten, afgewisseld met een workshop boksen om de hoog opgelopen emoties te kanaliseren.

De avond bestaat uit verschillende delen, waaronder een plenair stuk (19.30 - 21.15) en de keuze uit verschillende workshops (21.30 - 22.30 à 23.00). Bij aankoop van je ticket maak je een keuze uit één van de opties (zie onder).

Nadien wordt er gedanst met DJ Elefsina!

PROGRAMMA

  • 19:30 - 21:15 Literaire talkshow

Batja Mesquita, professor sociale en culturele psychologie, opent de avond met een prikkelende lezing over woede. Wat is boosheid? Hoe ontstaat het? Hoe uiten we het? En kent boosheid ook een culturele laag?

Gastvrouw Dominique Collet gaat vervolgens de diepte in en ontleedt samen met verschillende gasten de diverse facetten van razernij. Psychiater Damiaan Denys beschrijft in zijn nieuwe boek Psychotherapie in beweging de helende kracht van boksen. Niemand minder dan Ismaïl Abdoul a.k.a. ‘Cool Abdoul’ komt vertellen over de levensveranderende impact van het boksen op zijn leven.

Boosheid wordt vaak gezien als een destructieve kracht, maar het kan ook een constructieve motor zijn die net onze scheppende kracht aanboort. Hoe zet je woede om in goede literatuur? Dominique praat erover met Lieke Marsman en Lisa Weeda.

Huispianist Neil Akenzua omkadert de avond.

  • 21:30 - 22:30 à 23.00 Verschillende workshopsessies

Workshop boksen door Melanie De Munck & Ismaïl Abdoul

Ontdek zelf de helende kracht van boksen in deze initiatie, begeleid door twee professionals: bokser Ismaïl Abdoul en Melanie De Munck, gepassioneerd door energie en gevechtskunst.

Je ontdekt de kracht van je centrum, je leert door de storm heen te ademen en je kracht te focussen in fysieke bewegingen. Je maakt kennis met punches en basisslagen van het boksen. Je ontdekt hoe je vanuit je onderbuik je kracht voelt stromen doorheen je benen en bekken naar je armen.

Deze workshop richt zich op iedereen, geen ervaring vereist. Neem losse kledij mee zodat je vrij kan bewegen.

Theaterworkshop 'De ruimte to be pissed' door Els Heene & Jan Sobrie

Veel mensen zijn boos. Meestal op zichzelf, maar dat zullen ze niet altijd toegeven. Een heleboel van die woede gaat over een verlangen naar controle. En in een wereld die oncontroleerbaar is, zijn we soms liever boos dan bang. Maar als we blijven vermijden wat we diep van binnen vrezen, dan wordt onze wereld kleiner en ons ontploffingsgevaar groter. Nochtans is boosheid op zich geen verkeerde emotie. Het uiten is soms minder stresserend dan het onderdrukken ervan. En niets blokkeert ons vermogen om te genieten meer dan chronisch onderdrukte woede.

In deze workshop geven we ruimte aan onze colère, net omdat we er niet vanaf willen maar het zien als één van de belangrijkste manieren om voor onszelf op te komen. Waar wringt het in jouw leven? Wat ga je uit de weg, en hoe groot is de prijs die je daarvoor betaalt? Wat doet je systeem als het onder druk komt te staan? Laat ons samen een snood plannetje maken en op zoek gaan naar de kracht van onze Gezonde Kwaadheid. Dan kunnen we die actieve stroomstoot van energie wat vaker laten doen wat ze wil doen, met het oog op een meer vitaal, bezield en authentiek vervolg.

Literaire voorleessessies

Als je geen zin hebt om met je eigen boosheid aan de slag te gaan, kan je ervoor kiezen om te blijven zitten en de boosheid van vier indrukwekkende schrijvers te ondergaan: Lindah Leah Nyirenda, Arno Van Vlierberghe, Ibe Rossel en Heleen Debruyne komen langs.

23.00 - 01.00 Dansen met DJ Elefsina!