Met Sven Speybrouck & Koen Fillet
In het legendarische radioprogramma Interne keuken ontvingen Koen Fillet en Sven Speybrouck jarenlang elke zaterdagmiddag vier razend interessante gasten aan hun keukentafel die ‘hadden nagedacht over het leven en de wereld’. Het programma roept nog altijd instant milde heimwee op bij elke liefhebber van non-fictie literatuur, docu, podcast … over geschiedenis, wetenschap, economie en samenleving, met honger naar kennis en verlangen naar verwondering. Twee jaar na de allerlaatste radio-uitzending keert Interne Keuken terug, deze keer live on stage, speciaal op vraag van FAAR. Met vier boeiende gasten, vier razend interessante topics, en één fles bubbels die plopt.
Journalist en auteur Lex Boon die ooit talloze ananasverhalen bundelde in het boek, wel ja, Ananas, komt praten over zijn nieuwste boek De gestolen Van Goghs. Hij dook in internationale archieven, sprak met kunstdieven, een kunstdetective en een bestolen museumdirecteur. Op zoek naar antwoorden en geruststellend nieuws over de sensationeel gestolen Lentetuin, neemt hij je mee langs talloze roofverhalen met Venezolaanse guerillastrijders, dronken Britse zeemannen, en een baldadige tramconducteur in een verdienstelijke bijrol.
‘Hoe is de onverschillige hondenmoeder van de achttiende eeuw veranderd in de overbezorgde moederkloek van de negentiende en twintigste eeuw?’ Die vraag vormde in 1980 het uitgangspunt van De mythe van het moederschap: Een historische kijk op het moederinstinct van de Franse filosoof Elisabeth Badinter. In 2023 is het boek opnieuw uitgegeven in het Nederlands. Badinter verzet zich tegen het idee dat moederinstinct aangeboren is en dat vrouwen dus ‘van nature’ geneigd zijn om hun leven in het teken te stellen van hun kinderen. Kijk, dat vinden wij dus interessant! En Jolien Gijbels ook. Zij is cultuurhistorica aan de VUB. Ze schreef onlangs een fascinerend artikel over dat boek van Badinter en over hoe de wetenschap vandaag - 24 jaar wijzer - kijkt naar ‘de mythe van het moederschap’.
De contrabas voelt zo’n beetje als de Baloe de beer onder de instrumenten, de Manu Van Acker van het orkest: what’s not to love? Nicolas Rombauts gaat dat beamen. Prachtig woord is dat: ‘beamen’. Nicolas speelt contrabas bij Dez Mona, de band die hij met Gregory Frateur heeft opgericht, maar ook bij Mauro en Stef Kamil en Noem Maar Op. Roadtrip naar Auschwitz, de ontroerende podcast van Evelien Rutten, al gehoord? Die fenomenale soundscape! - daarvoor alleen al zou je luisteren - die is van Nicolas. “Zo’n soundscape, dat willen wij ook!” zo verzuchtten Sven en Koen, “voor, tijdens, na onze gesprekken, maakt niet uit, als Nicolas maar komt en zijn contrabas meebrengt”. En dan mag hij in één moeite een masterclass contrabas geven.
Om hoe laat was de Oerknalt? Wanneer is het verleden begonnen en bestaat er wel zoiets als ‘het heden’? Iedereen worstelt met de tijd, ook de wetenschap. De Italiaanse filosoof en fysicus Carlo Rovelli schreef er een geweldig boek over Het mysterie van de tijd. Martijn van Calmthout heeft het gelezen. Hij is zelf natuurkundige en wetenschapsjournalist. Als geen ander slaagt hij erin om de meest complexe wetenschap, zo te vertalen dat zelfs Sven en Koen het begrijpen. Ze hebben zich voorgenomen om het gesprek te beginnen met “Sorry, Martijn, maar onze tijd is op”. Wat hij dan gaat vertellen, wordt sowieso interessant.