Tip: met de FANFAAR festivalpas beleef je FAAR op zijn best! Deze pas geeft je toegang tot alle reguliere voorstellingen tijdens het festival. Meer info: klik hier!
Een gesprek in woord & beeld, over transgenerationele pijn en groei.
Met Birsen Taspinar, Carmen Van Geffen, Tuly Salumu, Rachida Lamrabet en Henri Heimans
Live-illustratie door Fatinha Ramos
Auteur en klinisch psychologe Birsen Taspinar (De pijn diep vanbinnen, Moeders van de stilte) schijnt als Verrekijker haar licht op intergenerationele pijn & groei. Ze nodigt daarvoor enkele bijzondere gasten uit, die het gesprek aangaan over de pijn die we doorgeven doorheen generaties, maar hoe we ook kunnen daarbij zorgzamer zijn ten opzichte van elkaar. Over individuele groei vanuit trauma. En over collectieve groei: hoe ondersteunen we elkaar, binnen een gemeenschap, na een collectief trauma? Gesprekken over migratiepijnen en racismepijnen. Over intergenerationeel zwijgen en zelfgekozen stilte. Over schaamte en die doorbreken. Over woorden vinden en zin geven. Over troosten en nabij zijn. En over ruimte maken als gemeenschap, om de pijn van een collectief trauma een plek te geven.
Tijdens dit programmablok gaat Birsen het gesprek aan met enkel bijzonder boeiende gasten. We brengen Tuly Salumu (Bintje) en Carmen Van Geffen (Erfstuk) samen voor een sofagesprek over persoonlijke groei vanuit trauma. Aansluitend richten we onze blik breder, op de samenleving. Rachida Lamrabet (Vertel het iemand) en Henri Heimans (KZ-syndroom, een litteken dat nooit verdwijnt) praten over collectieve groei vanuit trauma. We richten ons op groei en gedeelde zorgzaamheid na traum's, net door heel goed te kijken naar dat wat trauma's teweeg brengen, bij kinderen, in relaties, in gemeenschappen ... Birsen Taspinar leidt als host beide gesprekken in goeie en zorgzame banen. We kijken ook bijzonder uit naar de illustraties van Fatinha Ramos bij deze gesprekken.
In maart 2025 ligt Birsens nieuwe boek in de winkel. Een broodnodig boek over de pijn die intergenerationeel racisme met zich meebrengt. Birsen begeleidt als systeemtherapeute en klinisch psychologe al jaren mensen met trauma’s. Veel patiënten vertellen haar over de diepe wonden van racisme. In haar dagelijkse werk als therapeute ziet ze hoe migratie zowel verrijkend als verwoestend kan werken in het leven van mensen. Ook voor De pijn diep vanbinnen sprak ze met tientallen ouders van kleur. Welke ervaringen hebben ouders met racisme en discriminatie? Wat is de impact ervan op hun kinderen? Welke handvaten zijn er om ermee om te gaan? En hoe kunnen we het als samenleving beter doen?